DOOR Arjan Broere

De voordelen van digitalisering in het onderwijs

De toenemende mate van digitalisering in het onderwijs brengt veel voordelen met zich mee:

  • Flexibiliteit in locatie. Lessen zijn overal te volgen! Lukt het een leerling niet om erbij te zijn, of zijn er studenten met bijvoorbeeld langdurige ziekte? Geen probleem, de les kan toch bijgewoond worden. Die flexibiliteit geldt natuurlijk ook voor de docent.
  • Meer tijd en ruimte. We kunnen niet meer om het lerarentekort heen. Door digitalisering in het onderwijs, winnen docenten op alle vlakken tijd. Denk aan het automatisch nakijken van toetsen en het sneller beantwoorden van vragen.
  • Digitalisering maakt onderwijs leuk! Kinderen vinden het leuk om met schermen bezig te zijn en studenten doen niet anders. Het maakt onderwijs leuker wat ervoor zorgt dat leerlingen en studenten beter opletten en meer leren.

Verbetering van de digitale geletterdheid

Kinderen groeien op in een digitale wereld. Nieuwe technologische ontwikkelingen vliegen ze om de oren. Het is erg belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan de verbetering van digitale geletterdheid van kinderen. Ook daar draagt de digitalisering in het onderwijs aan bij. Kinderen leren bijvoorbeeld:

  • Basiskennis op het gebied van ICT. Hoe werken computers en wat kan ik ermee?
  • Zoeken en verwerken van digitale informatie
  • Vaardigheden op het gebied van mediawijsheid: hoe ga ik kritisch om met online informatie?
  • Programmeren en coderen

De nadelen van digitalisering in het onderwijs

Waar voordelen zijn, zijn ook nadelen. In het basisonderwijs loop je namelijk het risico dat kinderen écht de hele dag achter een scherm zitten. En in het hoger onderwijs kan digitalisering in het onderwijs ook zorgen voor meer eenzaamheid. Als studenten steeds minder naar de fysieke collegebanken gaan, komen ze ook minder in contact met leeftijdsgenoten. Daarom is het goed om nog steeds verplichte fysieke contactmomenten te organiseren.

Er kunnen nog meer nadelen van digitalisering in het onderwijs zich voordoen, wanneer het niet goed aangepakt wordt. Met slechte apparatuur of verbindingen, creëer je bijvoorbeeld onbewust een verschil tussen studenten die fysiek aanwezig zijn en leerlingen die online aansluiten.

Digitalisering in het onderwijs: zo pak je het aan

Waar moet je op letten wanneer je bijvoorbeeld online gaat lesgeven?

  • Investeer in goede apparatuur. Denk aan digiborden en touchscreens waarmee je zowel fysiek als online kunt lesgeven. Maar ook een computer of laptop, microfoons, luidsprekers en videocamera’s van goede kwaliteit zijn onmisbaar. Wij helpen je graag aan een totaaloplossing.
  • Maak afspraken omtrent hybride lessen. Hoe vaak per week wordt een student bijvoorbeeld fysiek in de les verwacht? En als er online wordt aangesloten, wat zijn dan de regels?
  • Zorg voor een gelijkwaardige ervaring en leermogelijkheden voor zowel studenten op afstand als in de klas. Zorg voor voldoende interactie tussen de twee groepen studenten en de docent. Geef interactief les aan zowel de fysieke groep als de remote studenten.

Trends op het gebied van digitalisering van het onderwijs

Digitalisering in het onderwijs ontwikkelt zich steeds verder. Zo zien we nu dat de virtuele en fysieke wereld steeds meer in elkaar overlopen. Dat komt onder andere door AI. Hierdoor verandert ook de interactie tussen mens en machine. AI helpt bij het voltooien van opdrachten en slim leren. Daarnaast zorgt het er ook voor dat bepaalde administratieve taken sneller kunnen worden afgevinkt, waardoor docenten meer tijd hebben voor persoonlijke begeleiding van hun leerlingen.

Geef de digitalisering van jouw onderwijsinstelling een boost!

Hoe dan ook is het belangrijk om mee te gaan met de tijd. Ook als onderwijsinstelling. Investeer in goede apparatuur en nieuwe manieren van leren en lesgeven. Zo zorg je ervoor dat kinderen leren leuk blijven vinden en dat studenten jouw onderwijsinstelling blijven kiezen. Hulp nodig bij de digitalisering van jouw onderwijsinstelling? Wij staan voor je klaar!

Maak direct een afspraak!

Arjan Broere
Eigenaar & adviseur
JBS Multimedia

Gieterijstraat 89
2984 AB Ridderkerk

Onze openingstijden
Ma t/m vrijdag 08:30 - 17:00 uur
Meer gegevens