DOOR Arjan Broere

Duidelijke doelstellingen en een efficiënte agenda

Een goede vergadering op scholen valt of staat met een duidelijk doel. Definieer daarom vooraf de doelstelling(en) van de vergadering. Wil je een nieuw curriculum ontwikkelen, de leerresultaten analyseren of juist beleidsbeslissingen nemen? Zorg dat iedere deelnemer begrijpt wat de gewenste uitkomst van de vergadering is, zodat hier geen twijfel over mogelijk is.

Daarbij is een goed gestructureerde agenda de sleutel tot een effectieve vergadering in het onderwijs. Bepaal daarom vooraf de belangrijkste agendapunten – inclusief realistische tijdsduur – en deel deze met de deelnemers. Zorg ervoor dat je alle relevante onderwerpen behandelt, zonder onnodig uit te wijden.

Maak gebruik van de technologie

De tijd dat we notities maakten met pen en papier is voorgoed voorbij. Maak daarom gebruik van de juiste technologie om je vergaderruimte in te richten tot een krachtige plek waar ideeën vrij kunnen stromen en waar gebruiksvriendelijkheid voorop staat.

Wat dacht je van een presentatiescherm met touchscreen, dat groot genoeg is voor alle deelnemers? Schrijven, tekenen en annotaties maken doe je rechtstreeks op het scherm. Je bladert moeiteloos door pagina’s heen en zoomt eenvoudig in op ieder detail. Ideaal om acties en besluiten vast te leggen. Dat is efficiënt vergaderen in het onderwijs.

Effectief én actief vergaderen in het onderwijs

Een actieve deelname – van alle aanwezigen – is essentieel om ervoor te zorgen dat de genomen beslissingen ook daadwerkelijk gedragen worden door het hele team. Stel daarom voldoende vragen, luister naar andermans perspectief en moedig open communicatie aan. Zorg ervoor dat al je collega’s aan het woord komen en laat weten dat je hun input waardeert.

Merk je een verandering in energie in de ruimte? Verander dan eens van positie en kom uit je stoel. Zet het verstelbare scherm met één druk op de knop omhoog en breng de rest van de vergadering staand door. Zo’n verrijdbaar en verstelbaar exemplaar is extra handig. Je schuift ‘m namelijk ook snel en eenvoudig aan de kant wanneer je ‘m niet meer nodig hebt.

Flexibiliteit in locatie

Digitalisering gaat hard, ook in het onderwijs. Een voordeel daarvan? Je bent flexibeler als het op locatie aankomt. Een vergadering is niet meer alleen op school bij te wonen, maar vanaf iedere gewenste plek. Dit maakt ook de samenwerking tussen verschillende vestigingen of dependances van de onderwijsinstelling makkelijker.

Een goede verbinding is daarbij natuurlijk onmisbaar. Maar ook een computer of laptop, microfoons, luidsprekers en videocamera’s van goede kwaliteit zijn fundamenteel. Bij JBS Multimedia helpen we je graag aan een totaaloplossing zodat jij extreem efficiënt kunt vergaderen in het onderwijs.

Opvolging en evaluatie

Een belangrijke beslissing genomen of een aantal concrete actiepunten geformuleerd? Zorg ervoor dat je deze deelt met alle aanwezigen, maar ook met collega’s of belanghebbenden die er niet bij konden zijn. Volg dit regelmatig op om zeker te zijn dat de gewenste resultaten ook daadwerkelijk bereikt worden.

Benieuwd of jouw vergadering écht effectief was? Vraag feedback aan je deelnemers en gebruik deze om verbeteringen door te voeren voor de volgende vergadering.

Effectief vergaderen in het onderwijs met onze hulp

Met deze tips voor effectief vergaderen in het onderwijs kom je een heel eind. De hulp van een expert inschakelen? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek hoe wij jou kunnen helpen. Wij ondersteunen je graag bij het inrichten van een gebruiksvriendelijke vergaderruimte, waarbij frustratie over de techniek verleden tijd is.

Maak direct een afspraak!

Arjan Broere
Eigenaar & adviseur
JBS Multimedia

Gieterijstraat 89
2984 AB Ridderkerk

Onze openingstijden
Ma t/m vrijdag 08:30 - 17:00 uur
Meer gegevens