Wat is hybride onderwijs precies?
Tijdens de pandemie mochten studenten wel naar de campus komen, maar moest er 1,5 meter afstand gehouden worden. Hierdoor zaten collegezalen natuurlijk sneller vol, waardoor een deel van de studenten de les thuis moesten volgen. Dezelfde les is dan dus zowel online als op locatie te volgen. Inmiddels hebben we de kansen van hybride lesgeven ook ondervonden; niet alleen tijdens pandemieën is het handig, maar ook voor bijvoorbeeld studenten met een beperking die minder mobiel zijn.
Hybride werken in het onderwijs
Als docent is het ook mogelijk om hybride te werken. Colleges kunnen zowel online als fysiek gegeven worden. Ook is het een stuk makkelijker om hybride te vergaderen met collega’s. Veel docenten zijn tegenwoordig dan ook hybride docent; zij hebben, naast dat ze lesgeven, ook nog een andere baan. En dat is met de technologie van nu makkelijk te combineren!
De uitdagingen van hybride onderwijs
Maar hybride onderwijs brengt ook uitdagingen met zich mee. Want hoe houd je als docent beide groepen studenten geboeid? Een aantal tips:
- Bereid je extra goed voor. Weet wat je gaat vertellen en wat de studenten moeten doen. Deel je les bijvoorbeeld op in blokken, zodat iedere student weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
- Spreek een vorm van communicatie af met de thuiszittende studenten. Mogen zij gewoon vragen stellen, of staan ze op mute? Vaak wordt ervoor gekozen om de online bijwonende studenten te dimmen, om te voorkomen dat het onduidelijk wordt. Zij kunnen hun vragen dan stellen in de chat. Je kunt er vervolgens voor kiezen om een assistent de vragen te laten beantwoorden, of om een vast blokje in je les te reserveren om deze vragen te beantwoorden. Beantwoord ze dan live, zodat ook de fysiek aanwezige studenten ze kunnen horen.
- Zorg voor goede techniek. Haperend beeld en slecht geluid zijn natuurlijk echte dooddoeners tijdens je les.
De juiste techniek voor hybride onderwijs
Wat heb je nodig om je hybride les goed te laten verlopen? De juiste techniek, dus! Laten wij daar nu in gespecialiseerd zijn. We helpen je graag aan de juiste touchscreens, luidsprekers, microfoons en videocamera’s zodat je alles in huis hebt voor een succesvolle hybride les. En deze apparatuur is natuurlijk ook perfect te gebruiken tijdens hybride intercollegiale vergaderingen of online meetings met studenten!
Bekijk bijvoorbeeld eens onze videoconferentie apparatuur of kies voor de Newline ELARA touchscreens. Deze bieden een high-end touch- en schrijfervaring, uitstekende kwaliteit geluid en ingebouwde microfoons. De bijgeleverde 4K camera sluiten we eenvoudig aan op de bovenzijde van het scherm. Door de extra brede kijkhoek van het display kun jij iedere student goed zien, en zij jou.
De voordelen van hybride werken in het onderwijs
Als alles goed geregeld is, biedt hybride werken in het onderwijs veel voordelen.
- Studenten kunnen colleges blijven volgen, ook wanneer het fysiek niet mogelijk is om de les bij te wonen. Dit zorgt voor minder mentale druk doordat zij kunnen kiezen voor de vorm van onderwijs die op dat moment het best bij hen past.
- Doordat studenten de les ook kunnen volgen als dit fysiek niet mogelijk is, voorkomt dit ook studievertragingen. Been gebroken? Je kunt toch nog steeds de les volgen.
- Het bespaart tijd én geld. Grotere collegezalen zijn niet nodig, reistijden worden ingekort en iedereen kan zijn of haar tijd geheel naar wens indelen.
- Het wordt makkelijker om externe specialisten deel te laten nemen aan het college. Niets is waardevoller dan informatie uit de praktijk. Maar een specialist uit het werkveld naar de collegezaal laten komen, is vaak nogal een drempel. Online inschakelen is een stuk makkelijker!
Meer weten over hybride werken in het onderwijs?
We helpen je graag verder aan de juiste apparatuur. We hebben al meerdere scholen en universiteiten geholpen aan de beste touchscreens, camera’s en microfoons op uitstekende hybride lessen te geven. Bekijk onze webshop!
Maak direct een afspraak!