DOOR Bob Klein

De basis van een professionele presentatie

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, valt of staat een professionele presentatie met een goede voorbereiding. Het is belangrijk om te weten wie je voor je hebt en je boodschap af te stemmen op de behoeften en interesses van deze doelgroep. Zorg daarnaast voor een duidelijke structuur met een krachtige opening, een informatief middenstuk en een overtuigende afsluiting. Visuele ondersteuning speelt ook een grote rol bij professioneel presenteren. Afbeeldingen en andere visuals zeggen tenslotte meer dan duizend woorden.

3 tips voor fysiek zakelijk presenteren

Bij een fysieke presentatie zijn je aanwezigheid en interactie met het publiek van groot belang. Een aantal tips:

  • Maak oogcontact met je publiek om verbinding te maken en de aandacht vast te houden. Meer interactie realiseren? Maak bijvoorbeeld gebruik van een whiteboard om op te tekenen of schrijven terwijl je presenteert. Zo gebeurt er echt wat!
  • Gebruik de ruimte die je hebt en beweeg. Zo voeg je dynamiek toe aan je professionele presentatie.

Wees flexibel en anticipeer op vragen. Pas desnoods je presentatie aan op basis van de feedback uit het publiek.

Tips voor online presenteren

Online presentaties brengen hun eigen uitdagingen met zich mee. Zo maak je van jouw professionele presentatie een groot succes:

  • Het is misschien een open deur, maar een goede online presentatie is volledig afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Deze is cruciaal om onderbrekingen te voorkomen.
  • Houd je publiek bij de presentatie betrokken door gebruik te maken van interactieve tools zoals polls. Stel daarnaast voldoende vragen en deel antwoorden met de rest van het publiek.

Test je apparatuur van tevoren om ervoor te zorgen dat alles goed werkt, van audio en video tot de presentatie zelf. Je zult niet de eerste – en ook niet de laatste – zijn bij wie zakelijk presenteren in het water valt door slecht functionerende techniek.

hybride vergaderen apparatuur

Combineer beide werelden in een hybride presentatie

Heb je zowel een fysiek als een remote publiek? Dan is het zaak om een goede balans tussen beide werelden te vinden. Deze tips helpen je verder:

  • Zorg ervoor dat je zowel in de zaal als online goed zichtbaar en hoorbaar bent. Gebruik bijvoorbeeld een extra camera en microfoon.
  • Houd de interactie tussen beide publieksgroepen synchroon door gebruik te maken van tools die zowel fysiek als online ingezet kunnen worden.
  • Geef zowel je fysieke als remote publiek evenveel aandacht en mogelijkheden om deel te nemen aan de presentatie. Zo’n gelijkwaardige behandeling is cruciaal voor succes.

Essentiële apparatuur voor professioneel presenteren

Een vlekkeloze presentatie neerzetten? Dan heb je goede apparatuur nodig. Draadloos presenteren – met behulp van de Barco Clickshare bijvoorbeeld – is bijvoorbeeld een uitstekende manier om technische rompslomp te verminderen. Zonder gedoe met kabels schakel je soepel tussen de verschillende apparaten. Dat maakt je presentatie niet alleen professioneler, maar ook heel wat vloeiender! En dat wil je.

Ook interactieve schermen, zoals touchscreens en whiteboards zijn waardevolle tools om jouw presentaties boeiender en interessanter te maken. Je maakt er direct aantekeningen mee, en kunt ermee inspelen op vragen en opmerkingen uit het publiek.

Kwalitatieve audio- en videoapparatuur zijn tenslotte onmisbaar bij het geven van een professionele presentatie. Denk daarbij aan een goede microfoon, luidspreker en camera. Deze zorgen ervoor dat je duidelijk verstaanbaar bent, in zowel fysieke als online presentaties.

Zakelijk presenteren met JBS Multimedia

Met deze tips en tools zet jij ongetwijfeld een geweldige prestatie neer. Behoefte aan meer informatie over dit onderwerp en wil jij de hulp van een expert inschakelen? Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies en ontdek hoe wij jou kunnen helpen. We ondersteunen je graag bij het inrichten van de techniek rondom een succesvolle presentatie.

Maak direct een afspraak!

Bob Klein
Eigenaar & adviseur
Bob
JBS Multimedia

Gieterijstraat 89
2984 AB Ridderkerk

Onze openingstijden
Ma t/m vrijdag 08:30 - 17:00 uur
Meer gegevens